Lokalt

Valplattform för 2022-2026

På partiföreningens årsmöte 22 februari fastslogs vår lokala valplattform för nästa mandatperiod. Det är den här politiken som vi går till val på i Nordanstig.

Vi bygger Nordanstig – tillsammans! 

Under den här mandatperioden har vi arbetat hårt för att få genomslag för vår politik, trots att vi har suttit i opposition. Vi har bland annat deltagit aktivt i den fastighetsberedning som tillsattes för att utreda de större investeringar som Nordanstig står inför. Genom den har vi också kunnat checka av ett flertal av de punkter som vi gick till val på i den konstellation som kallades Samling för Nordanstig. Samling för Nordanstig bildades på initiativ av Vänsterpartiet och hade som enda mål att få till alla de investeringar som vi såg behövdes göras runt om i kommunen. Under mandatperioden har de allra flesta av dessa också genomförts eller är på planeringsstadiet.

Vi gick också till val på att öppna badhuset för allmänheten, få till solceller på kommunala tak, minska energiåtgången, minska mängden avfall och se till att vi alltid använder det mest miljövänliga transportmedlet. Mycket av det är genomfört eller på god väg att genomföras. Tack vare att vi varit ett aktivt oppositionsparti.

Men vi är inte nöjda. Mycket återstår fortfarande att göras och vi är garanten för att det blir gjort. Vi ser att det finns stor potential i Nordanstig.

Vi tar ansvar och
ser till helheten. 

Det händer mycket just nu och Nordanstig kommer påverkas mycket de närmaste åren. I Sundsvallsregionen gör man sig redo för att bygga en av världens största batterifabriker – som en del av den omställning vi behöver göra för att klara klimatkrisen. Oavsett om just den fabriken kommer till stånd eller ej, så har regionen visat framfötterna och det kommer med all säkerhet komma andra intressenter som är intresserade av att etablera sig här. Vi måste då vara beredda på att utveckla Nordanstig snabbt så att alla de som flyttar till regionen får en bra plats att leva på. Där kan vi i Nordanstig erbjuda hela paketet.

Vänsterpartiet vill alltså att Nordanstig ska utvecklas till en attraktiv boendekommun med naturnära boenden, bra skolor, bra service och kollektivtrafik och en mångfald av fritidsaktiviteter för både unga och gamla. Det kommer alltid vara vår utgångspunkt. 

Och, vi förväntar oss mer. Att vara vänsterpartist är att vilja mer än att arbeta, äta och sova. Vi förväntar oss mer av livet och vi menar att det är viktigt att alla människor får möjlighet att ta del av livets alla delar. 

Till detta mervärde hör absolut KULTUREN. Kulturen och dess utövare bli ofta undanstoppade och undanskuffade till de perifera delarna av kommunala budgetar och verksamheter, och i slutändan vill nästan inga politiker, trots alla fina ord egentligen satsa en enda krona på på kulturen. Så ska det inte vara i Vänsterpartiets samhälle! Vi lovar att satsa mer på kulturen i Nordanstig under nästa mandatperiod. Vi vill utöka bidragen till ideella krafter och föreningar men också hitta möjligheter att bättre stödja professionella kulturentreprenörer. Till exempel kommer vi att fortsätta kämpa för Enprocentsregelns införande men vi vill också se andra riktade kommunala satsningar inom kultursektorn. Eftersom kulturen är grundläggande för ett väl fungerande samhälle, så måste undervisningen i Kulturskolans regi givetvis vara avgiftsfri. Detta kommer vi att driva under kommande mandatperiod.

Människan behöver inte bara
mat och sömn, vi behöver hinna
njuta av allt underbart som finns
runt omkring oss.

En fråga som diskuterats i flera år, men där politiken inte vågat satsa fullt ut, är UNGDOMSGÅRDAR. När vi pratar med ungdomar så är det en av de saker som de lyfter först. Ungdomsgårdar som är tillgängliga för alla – i tid och i rum – menar vi är en viktig prioriterad fråga om barnfamiljer ska vilja flytta hit och stanna kvar. Ungdomsgårdar har också möjlighet att bli det nav i en by eller kommundel som ofta behövs för att andra verksamheter ska kunna utvecklas, vilket gör dem viktiga även i ett större perspektiv. 

FÖRENINGSLIVET i Nordanstig gör en fantastisk insats när det gäller att skapa aktiviteter för både unga och äldre, och vi kommer självklart fortsätta att stötta deras verksamhet på det sätt som sker idag med olika stöd som föreningarna kan söka. Idrottande barn och ungdomar – både tjejer och killar – ska utan att behöva tänka på kostnaderna kunna delta i precis den verksamhet de själva vill och föreningarna ska kunna få hjälp för att få detta att fungera. Även verksamhet som traditionellt sett lockar en äldre publik, som till exempel hembygdsföreningar, bygdegårdar och pensionärsföreningar, ska kunna stödjas i högre grad än nu. 

Vi ser också att det finns ett behov av fler BILLIGA små och stora LÄGENHETER – alla vill inte bo i hus – och där behöver vi ha en planberedskap såväl som en beredskap att bygga när expansionen i Sundsvallsregionen tar fart. Här ser vi framför allt att orterna längs E4:an och järnvägen har möjlighet att utvecklas, och att ett byggande då kan ta fart i t.ex. Gnarp, Jättendal och Harmånger, med hjälp av riktade kommunala satsningar. En satsning behövs också göras på Nordanstigs Bostäder AB så att deras bestånd av lägenheter rustas upp och håll i gott skick. 

Nordanstig har under lång tid haft problem med att olika kommundelar inte drar åt samma håll och att många anser att politikerna befinner sig på för stort avstånd. Men, nu måste det bli SLUT PÅ BYPOLITIKEN och för att nå målen måste alla i kommunen dra åt samma håll. För att involvera fler i de politiska besluten så vill Vänsterpartiet att det skapas permanenta byaråd där politiken kan ha en dialog med medborgarna kring hur just deras närområde bör utvecklas Vi menar att det i förlängningen bör vara så att medborgarna involveras i kommunens budgetprocess för att få en förståelse för de prioriteringar som görs av politikerna. Det är viktigt att det arbetet inte bara blir en informationskanal för kommunen utan att bägge parter ger och tar.

Tillsammans är vi starkare.
Tillsammans är vi klokare.
Tillsammans kan vi skapa ett
bättre Nordanstig.

Om vi över huvud taget ska ha någon framtid att tala om, så måste vi ta KLIMAT- OCH MILJÖFRÅGORNA på större allvar. Ska vi ha någon chans att klara av de klimatmål som kommunen satt upp (vi ska vara koldioxidneutrala till 2030) så behöver vi ställa om stora delar av samhället – och alla behöver hjälpas åt.

Dock, även om vi alla försöker minska vår klimatpåverkan så är det tydligt att det inte är vår individuella sopsortering eller bilanvändning som kommer att påverka framtiden mest. Idag står hundra företag i världen för sjuttio procent av koldioxidutsläppen, och för att kunna nå dit vi vill, så måste systemet förändras samtidigt som individen. Här gör en tydlig rödgrön politik störst skillnad och satsningar på till exempel en ny klimatneutral industri kommer att ge både många nya jobb, en bättre miljö och ett hållbart samhälle. Förändringarna måste alltså göras över hela skalan – internationellt, nationellt och lokalt hos oss här i Nordanstig. 

Bland det absolut viktigaste i klimatarbetet är väl fungerande och MILJÖVÄNLIGA  TRANSPORTER, både för människor och material. Det är inte realistiskt att alla på landsbygden ska åka kollektivt eller köpa en elbil, så därför vill vi få till alternativ som gör det möjligt för boende på landsbygden att lätt transportera sig på smarta och miljövänliga sätt. Här behöver vi tänka nytt och vi behöver tänka rätt! 

När inflyttningen till Nordanstig ökar, så ökar också förväntningarna på att det ska finnas en FUNGERANDE KOLLEKTIVTRAFIK. Det är Region Gävleborg som ansvarar för kollektivtrafiken, men vi menar att kommunen måste ta ett ansvar för att se till att det finns en lokal kollektivtrafikstrategi där vi är tydliga med vad vi prioriterar. I det arbetet hoppas vi att allmänheten kommer att vara aktiva eftersom det ger ett ökat mandat för oss politiker att agera. Ska vi få till en fungerande kollektivtrafik i Nordanstig så behöver vi bli fler som intresserar oss för och använder oss av den. Vänsterpartiet vill minska trösklarna för att åka kollektivt och vi vill att alla är med i det arbetet.

För att få en kollektivtrafik som fungerar så kommer vi som sagt att arbeta för att ta fram en lokal kollektivtrafikstrategi där kommunen tydligt visar vad som är viktigast. Där bör vi visa att det är prioriterat att barn och ungdomar har möjlighet att ta sig till och från fritidsaktiviteter på kvällar och helger, såväl som att ta sig till och från skolan. Vuxna ska kunna ta sig till och från sina arbeten även om de inte arbetar kontorstid. Vårt samhälle behöver folk som arbetar skift på industrier, på sjukhus och i affärer, och självklart ska de kunna åka kollektivt till sina arbeten. En sån kollektivtrafik, tillsammans med organiserad samåkning och andra lokala initiativ, tror vi är lösningen för en kommun som Nordanstig. 

Vi vill också att kollektivtrafiken för barn och ungdomar ska vara avgiftsfri. Det ska vara möjligt för alla ungdomar att ta sig runt i kommunen, till ungdomsgårdar och kompisar, och detta ska prioriteras i den lokala kollektivtrafikstrategin. Det här är en rättvisefråga eftersom vi vet att många familjer har dålig ekonomi, och samtidigt ska alla ungdomar få samma möjligheter till fritidsaktiviteter oavsett föräldrarnas inkomst.

Många transporter är relativt korta och där kommer frågan om TRYGGA CYKELVÄGAR in. Många gånger skulle bilen kunna bytas ut mot cykeln om det inte vore för att flera av våra vägar är mörka, smala och slingriga, vilket gör dem farliga att cykla på. De som provat på har kanske blivit avskräckta när de mött en bred timmerbil som tar upp hela vägen. Ingen ansvarsfull förälder släpper ut sina barn att cykla på sådana vägar. Därför är det prioriterat att få till trygga och säkra cykelvägar som förbinder våra orter med varandra.

Med tanke på de problem som idag finns med energitillgång och energiproduktion, vill Vänsterpartiet utveckla NORDANSTIGS FJÄRRVÄRME AB till ett renodlat energibolag. Bolaget skulle få i uppdrag att utveckla förnybara energi genom att sätta upp solceller och erbjuda kommunens företagare och invånare att hyra ut sina tak för det ändamålet. Denna lösning skulle kunna spela en betydande roll för den lokala energiförsörjningen och i förlängningen kanske även bli en vinstdrivande verksamhet för kommunen. 

Till det viktiga klimat- och miljöarbetet hör DEN LOKALPRODUCERADE MATEN. I den nyligen beslutade lokala livsmedelsstrategin finns mål om ökad andel lokalproducerad mat. För oss innebär det att vi dels vill utveckla och tillgängliggöra områden för egna odlingar till de som t.ex. bor i hyresrätt och inte har möjlighet att odla på egna marker, dels uppmuntra lokal försäljning. Kommunen ska även bli bättre på att upphandla lokal mat samt producera själv. Vi vill till exempel att Ersk-Mats utvecklas och att personalen där producerar mer än potatis för kommunens verksamheter. Vi föreslår också att kommunen skaffar kommunala betesdjur för mjölk- och köttproduktion. Denna verksamhet kan sedan även utnyttjas för skol- och kursverksamhet till kommunens skolelever och övriga invånare. 

Vår kommun är en SKOGSKOMMUN, och utan skog, ingen miljö. Svårare än så är det inte. Vi vill därför att kommunen blir en mer aktiv skogsförvaltare med större fokus på miljö- och klimatfrågor. Vi vill vidare att kommunens skogsvårdsplan förtydligas med en skrivning om att undvika kalhyggen vid avverkning. En större andel lövträd minskar även risken för skogsbrand, och risken för angrepp från skadedjur såsom betande älgar eller granbarkborrar blir inte lika stor.

I Nordanstig finns en stor andel EGENFÖRETAGARE vilka vi menar är en stark och positiv resurs. För oss har kommunen en viktig uppgift med att stötta dem, både direkt genom bra villkor vid upphandlingar, men även indirekt genom att näringslivsenheten agerar som en möjliggörare när det gäller samarbeten och utveckling av våra lokala företag. Ett företag som anställer fler ökar kommunens attraktivitet och även behovet av kommunal service som t.ex. bostäder och skolor. Vi tror också att kommunen kan vara behjälplig vid så kallade generationsövergångar. Företagen bidrar även med service och ökar på så sätt kommunens attraktivitet. Vi har alla ett intresse av att företagen lever vidare även när grundarna blir pensionärer. Egen- och småföretagare måste också kunna känna större trygghet än de många gånger gör nu. Vänsterpartiets politik på riksplanet har flera förslag för att förbättra försäkringssystemet för egen- och småföretagare vid sjukdom och dåliga tider. Ingen på arbetsmarknaden ska behöva vara otrygg. 

Småföretagarna har själva utsett
Vänsterpartiet till det bästa
partiet för småföretagare.

Som vänsterpartister kämpar vi alltid för TRYGGA ARBETSPLATSER med god arbetsmiljö och goda arbetsförhållanden. Det är en av grundbultarna i vår ideologi och vår praktiska politik och vi ser det som en självklarhet att alla på arbetsmarknaden ska kunna kunna arbeta och försörja sig själva hela vägen fram till pensionen. Så är det inte alltid nu i alla arbetaryrken, och framför allt kvinnor hamnar alltför lätt i utsatta situationer där låga löner, påtvingad visstid och arbetsmiljöproblem inte ger dem den trygghet som de har rätt till. Så får det givetvis inte vara, utan våra förslag om rätt till heltid, arbetstidsförkortning, högre bemanning inom omsorg och skola, samt högre löner för låglöneyrken måste ännu tydligare upp på agendan. 

Under den här mandatperioden har Vänsterpartiet i Nordanstig ett flertal gånger uppmärksammat bristande arbetsförhållanden och arbetsmiljöproblem. Vi har lagt förslag i de politiska nämnderna, vi har försökt påverka tjänstepersoner och andra politiker och vi har skrivit insändare och varit med i radioprogram. Allt för att vi vägrar att tumma på tryggheten på arbetsplatserna. Detta arbete kommer vi givetvis att fortsätta med efter valet i höst. Vi har också haft ett nära samarbete med fackförbundet Kommunal och med de båda stora lärarfacken, för att kunna se till att dessa organisationers perspektiv kommer fram i debatten. Det här är ett samarbete som vi värdesätter högt. 

Vi i Vänsterpartiet är också övertygade om att alla tjänar på mer jämlikhet och personalinflytande inom kommunens verksamheter. Här skulle fler självstyrande arbetsplatser med större personalinflytande kunna göra stor skillnad. Vi tror att människor är benägna till att ta ansvar när de får ansvar och vi tror inte på ett självklart värde av en överordnad som automatiskt ska ta det ansvar som alla människor kan ta själv, på arbetsplatsen som i samhället. Vi tror helt enkelt på demokratins återuppståndelse inom kommunens verksamheter och vi tror på de anställdas förmåga till att ta ansvar för sig själv, varandra och uppdraget. Vänsterpartiets idé om självstyrande grupper behöver därför testas i verkligheten och för att det ska bli lyckat så behöver kommunledningen vara öppen och positiv i processen. Så är det inte nu, men så vill vi ha det i framtiden. 

DEN GEMENSAMMA VÄLFÄRDEN är grundbulten i ett fungerande samhällsbygge. Utifrån den skapas den trygghet och de förutsättningar som krävs för att vi, unga som gamla, ska kunna vara en del av samhällsgemenskapen och ges samma möjligheter till skola, vård och omsorg. Vänsterpartiets utgångspunkt är därför att skola, vård och omsorg, där kommunens stora kostnader finns, ska utföras av kommunen och inte av vinstdrivande företag. Välfärden ska i grunden ägas gemensamt och drivas för det gemensammas bästa. Vinst och välfärd kan inte förenas! 

Vänsterpartiet i Nordanstig har under hela den här mandatperioden (2018-2022) lyft de problem som finns inom äldreomsorgen och framförallt inom den privata hemtjänsten. Problemen inom hemtjänsten beror till största delen på det så kallade valfrihetssystemet – LOV – som under några år har tvingat de äldre att byta utförare flera gånger. Vi menar att det är kommunens ansvar att se till att hemtjänsten alltid fungerar bra, för alla. För att det ska vara möjligt behöver kommunen också vara den som utför hemtjänsten, vilket vi också har krävt i en motion om att återkommunalisera hemtjänsten. Då kan vi också komma ifrån problem med minutmätning och stresskapande scheman, och personalen kan använda sin tid till det som de är utbildade för – omsorgen av de äldre. 

För att det här ska vara möjligt behöver vi öka bemanningen och ge personalen mer inflytande över sin arbetstid. Sedan kommunen lade ner hälften av hemtjänstgrupperna 2019 så har en stor del av personalen flytt och studerar eller arbetar inom någon annan bransch. Det här är en av våra tuffaste utmaningar under mandatperioden som kommer – att locka tillbaka den personalen till äldreomsorgen. Vi menar att det endast går om vi förbättrar arbetsvillkoren och det vill vi göra. Det här är ett arbete som vi kommer att fortsätta med under kommande mandatperiod, oavsett styre och löften från andra partier. Vi är partiet att lita på när det gäller kampen för den gemensamma välfärden! 

Nyckeln till ett bättre samhälle ligger hos våra BARN OCH UNGDOMAR. Skolans roll kan därför inte överskattas. Skolan ska ge alla elever samma möjligheter till en bra och likvärdig utbildning, oavsett bakgrund, förutsättningar, bostadsort eller ekonomi. Så ser det inte ut i Sverige idag och heller inte alltid i Nordanstig. Vänsterpartiet vill jobba för en rättvis och jämlik skola i Sverige – och i Nordanstig! Detta går dock inte att göra utan förändring. Under kommande mandatperiod kommer vi att driva frågan att lärartätheten ska öka och minst komma tillbaka till den nivå som gällde innan majoritetens neddragningar under den förra mandatperioden. Vi kommer också att initiera satsningar på barn med särskilda behov och sträva efter att öka närvaron av utbildade specialpedagoger. 

 Skolan lämpar sig inte för affärstänkande. En bra utbildning är en mänsklig rättighet och då ska inte skolor kunna gå i konkurs mitt i terminen. Skattepengar ska gå till elever och personal – inte till skolföretagens vinster. Vinstjakten ska därför stoppas, och bara organisationsformer som inte är vinstdrivande ska få bedriva fristående skolor. I Nordanstig har vi inga direkt vinstdrivande skolor, men i våra grannkommuner finns fler vinstdrivande verksamheter som konkurrerar om våra elever. Detta skapar effekter även för vår kommun och för vår skolverksamhet. Bland annat hindrar det oss att mer aktivt satsa på de östra kommundelarna och det ger oss sämre möjligheter att erbjuda våra egna elever den skola de är värda och har rätt till. 

 För att få en bättre skola måste lärarnas arbetsvillkor förbättras. Arbetsbördan ska lätta genom fler kollegor och minskad administration. De senaste åren har många lärare lämnat yrket och det är prioriterat att få dem att vilja återvända. För Nordanstigs skull är det därför att yttersta vikt att den framtida kompetensförsörjningen säkras. Detta kräver en riktad insats och en kompetensförsörjningsplan som tydligt fokuserar på lärarnas arbetsvillkor, men också på saker som lön, fortbildningsmöjligheter och hjälp med bostäder. I denna process är ett nära samarbete med fackförbunden av största vikt och Vänsterpartier vill utveckla detta samarbete. Som det är nu utesluts ofta personalen från beslutsfattandet och det bestäms om förändringar ovanför deras huvuden. Så ska det givetvis inte vara. 

 Vänsterpartiet vill också satsa på bättre och hållbarare skolmat, mat som har låga utsläpp och gynnar gott djurskydd och biologisk mångfald. Detta är särskilt viktigt och lämpligt i en kommun som Nordanstig där möjligheterna till att använda närproducerade livsmedel är mycke goda. Vi vill även införa skolträdgårdar och kommunala betesdjur för att ännu mer stärka det lokala och hållbara perspektivet. 

Sammanfattningsvis – EN RÖST PÅ VÄNSTERPARTIET är en röst på starkare och tryggare samhälle – i Sverige och i Nordanstig. Ett samhälle där vi gemensamt tar ansvar och där allas rättigheter är lika viktiga. Detta ska gälla oavsett sammanhang och ligga till grund för såväl miljötänkande som företagande, utbildning som omsorg, för att ta några exempel. Vi ska med detta i ryggen kämpa för att så mycket vänsterpolitik som möjligt blir genomförd, så ofta som möjligt. 

Vi vill ha ett samhälle där vi tar
ett gemensamt ansvar och där
alls rättigheter är lika viktiga.

Rent praktiskt innebär det här att Vänsterpartiet i Nordanstig siktar på att efter nästa val vara en del av den styrande majoriteten. Samarbetet med de borgerliga partierna är nu avslutat och vi går till val 100% på egna ben och med egen politik. Men, vi inser också att samarbete med andra partier krävs för att vi ska kunna få igenom det vi vill, och därför är vi öppna för olika “regeringslösningar” efter valet i september. Exakt vilken väg vi tar då vet vi inte idag, men vi vet att den vägen kommer att innebära mesta möjliga mängd vänsterpolitik – det är vårt löfte till alla väljare. Ett annat löfte är givetvis att den yttersta högern alltid kommer att hållas på minst armlängds avstånd. Vänsterpartiet samarbetar aldrig med främlingsfientliga eller andra icke-demokratiska element. Det är en självklarhet och det kan alla lita på. Hjärtat är rött och det sitter till vänster. 

Rösta på Vänsterpartiet! 

Dela den här sidan

Kopiera länk