artikel

Hemtjänst i egen regi

2008 infördes möjligheten att upphandla hemtjänst enligt LOV (lagen om valfrihetssystem) och i Nordanstig infördes den sedan år 2010.

Argumentet från de ledande politiska partierna var att man ville öka valfriheten för brukarna. De skulle nu kunna välja vilken hemtjänstutförare de skulle anlita och om det var någon som inte skötte sig så skulle ju brukarna välja bort det företaget. Så praktiskt. Det underlättar ju när kommunen ska följa upp hur verksamheten fungerar.

     Tanken är att ju mer vi privatiserar desto bättre ekonomi.

Under åren har ekonomin för äldreomsorgen gått lite upp och lite ner, men mest ner. Hemtjänstföretagen har ju hela tiden fått en fast ersättning/timme (ibland har det varit biståndsbedömd timme och ibland har det varit utförd timme, men det har alltid handlat om den tid som tillbringas hos brukarna). Den kommunala hemtjänsten – den egna regin – har dock kostat mycket mer. Vi har fått höra att vissa hemtjänstgrupper har en kostnad på upp emot 800 kr/timme! Och det begriper ju vem som helst att det är mycket pengar. När dåvarande kommunchef hösten 2019 beslutade att lägga ner två av fyra hemtjänstgrupper gjorde han det för att kommunen skulle spara pengar. Vänsterpartiet protesterade och överklagade beslutet, men utan att få gehör.

Den politiska majoriteten i Nordanstig (bestående av S och C) har hela tiden stått bakom kommunchefens beslut. Idag ser vi resultatet. Det finns två privata hemtjänstutförare, men i praktiken menar brukarna att det bara finns en att välja på. Detta då den ena utföraren har fyllt sin kvot och inte tar emot fler brukare.

       I praktiken finns ingen valfrihet.

När man 2010 tog beslut om LOV i hemtjänsten så var det med förhoppningen om att de äldre skulle uppskatta möjligheten att få välja utförare. Idag verkar inte den politiska majoriteten bry sig om det.

Vänsterpartiet menar att hemtjänsten inte fungerar som det är idag och det minsta som vi kan begära är att kommunen finns att välja som hemtjänstutförare oavsett var du bor i kommunen.

Dela den här sidan

Kopiera länk