artikel

Händelserik höst

Det har varit en händelserik höst i år. Besparingar, nedläggning av kommunal verksamhet, privatiseringar och så en ny kommunchef. Så slutar hösten 2019.

Besparingskrav i kommunens verksamheter har skapat turbulens och majoriteten lade dessutom ner hälften av den kommunala hemtjänsten utan ett politiskt beslut. Resultatet av det har blivit en tvångsprivatisering där brukarna i Bergsjö och Gnarp inte längre kan välja kommunen som utförare. Vilken valfrihet är det?

Hemtjänstbrukarna i Bergsjö och Gnarp kan numera endast välja privata utförare.
Heltidsnormen borta

Som en följd av nedläggningen av hemtjänsten så har många personal inom omsorgen i Bergsjö och Gnarp fått sina tjänster “hyvlade”. Det är godkänt att göra så, men i en kommun som säger sig ha heltid som norm är det oacceptabelt. Vänsterpartiet har naturligtvis motsatt sig detta och vi kommer fortsätta arbeta för att Nordanstig är en bra arbetsgivare. Vår personal ska kunna leva på sin lön och de ska orka arbeta till pension!

Fler besparingar

På årets sista kommunstyrelsemöte togs ett antal ytterligare besparingar inom omsorgen. Nattbemanningen ska sänkas, bemanningsenheten tas bort och bemanningstalet sänkas till 0.64 personal/brukare. Att besluten sparar pengar är en förhoppning för ingen vet hur utfallet blir på sista raden. Facken påpekar att besluten riskerar öka sjuktalen, försämra arbetsmiljön, öka stressen och minska möjligheterna till samordning.

Efter att ha haft kontakt med facket så föreslog Vänsterpartiet, tillsammans med övriga i Samling för Nordanstig att bemanningstalet skulle sänkas EFTER det att det tagits fram ett regelverk för hur en behovspott för extrabemanning skulle se ut. Det menade S och C var onödigt. Vi får nu hoppas att de har rätt och att det fungerar ändå. Vänsterpartiet kommer att bevaka frågan!

Ny kommunchef

Efter många om och men har nu rekryteringsprocessen för en ny kommunchef nått sin ände. Vänsterpartiet ansåg att det fanns andra – bättre – kandidater, men nu kommer vi jobba tillsammans med den nya kommunchefen, Erik Hedlund, för att göra Nordanstig till en bättre och mer rättvis kommun att leva i.

Beviljade motioner

Allt är inte bara dåligt. Under året så har Vänsterpartiet fått en motioner beviljad. Vi vill att det ska vara möjligt att låna sportutrustning och väntar därför på att förvaltningen ska utreda hur det ska gå till.

Vår motion om att Nordanstigs Bostäder ska bygga blev besvarad med att bostadsbolaget fått nya ägardirektiv så nu väntar vi otåligt på att byggandet ska sätta igång.

Nyinlämnade motioner

Vi nöjer oss inte med att några motioner blir genomförda. Tvärtom så ger det blodad tand och vi har därförlämnat in än fler motioner. De handlar om allt från att låna konst på biblioteket, skolträdgårdar, kommunal koldioxidbudget, införa habiliteringsersättning, minnesgåva inom daglig verksamhet m.m.

Vi vill att våra barn ska få uppleva glädjen av att odla egna grönsaker.
Hjälp oss i kampen

Vi behöver bli fler som syns och hörs. Partiföreningen i Nordanstig har vuxit enormt under de senaste två åren vilket vi är stolta över. Ju fler vi är, desto mer kan vi påverka. Vi är nu fler än på länge som arbetar politiskt. Vi arbetar både parlamentariskt – i kommunfullmäktige och nämnder – och aktivistiskt. Hjälp oss i kampen för ett mer rättvist Nordanstig. Bli medlem du också!

Ja, jag vill bli medlem!

Dela den här sidan

Kopiera länk