artikel

Rädda Bergsjö HC!

Den 6 mars tog hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Gävleborg beslut om att lägga ner Bergsjö hälsocentral.

Bakgrunden till beslutet var att hälsocentralen under många år haft svårt att rekrytera fast anställda läkare vilket självklart påverkar kvaliteten på arbetet.

Utan att kontakta vare sig personal på hälsocentralen eller Nordanstigs kommun, för att höra om det fanns möjlighet att lösa situationen på något kreativt sätt, beslutar man sig alltså för att lägga ner hälsocentralen.

Istället är tanken att nordanstigsbornas behov av vård ska tas över av privata utförare. Ett faktum är dock att det inte kommer att bli en fullskalig hälsocentral i Bergsjö. Istället förväntas kommunens huvudort, med stora vårdbehov i form av både korttidsboende och ett särskilt boende för äldre samt hemtjänsten, klara sig med så kallad filialverksamhet.

Det innebär i korthet att det kommer finnas verksamhet några dagar i veckan och att alla läkarbesök måste förbokas. Ingen akutvård kommer förekomma.

Det här säger självklart Vänsterpartiet nej till. Vi kan inte ställa upp på att landsbygden dräneras på resurser. Visionen om en jämlik vård måste gälla även landsbygden.

Särskilt olyckligt är beslutet eftersom en läkare blev fast anställd för mindre än en månad sedan. En läkare som bor i bygden och som vill att vården utvecklas – inte avvecklas.

Vänsterpartiet vill därför att beslutet om nedläggning rivs upp och att Region Gävleborg tar kontakt med personalgruppen i Bergsjö och med Nordanstigs kommun för att se hur vi tillsammans ska kunna utveckla hälsocentralen istället för att avveckla den.

/styrelsen i Vänsterpartiet Nordanstig

Dela den här sidan

Kopiera länk