Vi ser några stora fördelar med kortet. Sommarlovskortet ges till alla. Det ger ett jämlikt samhälle när vi inte gör skillnad på dem som har föräldrar som har råd och dem som inte har det. Vi vet också att de flesta unga värnar om miljön och de vet att ett ekologiskt hållbart samhälle bygger vi bland annat genom att resa kollektivt. Den som börjat resa kollektivt som ung kommer i högre utsträckning att fortsätta göra det även senare i livet. Kortet ger större möjligheter att ta sig till ett sommarjobb, utan att resekostnaderna äter upp en del av lönen.
Regeringens reform gäller för skolungdomar, men vi har i Region Gävleborg valt att inkludera alla ungdomar i åldersspannet 12–18 år vilket innebär att även asylsökande och de som inte går på gymnasiet får tillgång till sommarlovskortet.
Så ungdomar: Vart åker ni i sommar när tåget och bussen blir gratis? Tar ni tåget till Söderhamn eller Hudiksvall för att bada, går på bio i Gävle, hälsar på en kompis i Nordanstig, Ovanåker eller Ockelbo, träffar mormor i Sandviken eller Hofors, kusinen i Bollnäs eller tar bussen till sommarjobbet på kaféet i Ljusdal?
Ulla Andersson (V)
ekonomisk-politisk talesperson och förhandlare
Petra Modée (V)
ledamot Hållbarhetsnämnden, Region Gävleborg
Charliene Kiffer Goude (V)
kommunalråd, Hudiksvalls kommun
Gin Akgul Hajo (V)
oppositionsråd, Gävle kommun
Jonna Källström Böresson (V)
kommunstyrelseledamot, Söderhamns kommun
Lillemor Mauritzdotter-Nylén (V)
oppositionsråd, Sandvikens kommun
Maria Mörk (V)
gruppledare, Bollnäs kommun
Martin Sund Svensson, (V)
ordförande, Ockelbos partiförening
Ulrika Jonsäll (V)
kommunstyrelseledamot, Nordanstigs kommun
Yvonne Oscarsson (V)
omsorgsnämndens ordförande, Ljusdals kommun
Susan K Persson (V)
ordförande, Ovanåkers partiförening
Xamuel Gonzales (V)
vice ordförande Kommunstyrelsen, Hofors kommun