artikel

Ingen majoritet för oss, men vi kämpar på!

Måndagens kommunfullmäktige visar hur splittrad majoriteten är. Inför budgetdebatten hade en av socialdemokraternas ledamöter deklarerat att hon tänkte rösta på vår budget (alltså Samling för Nordanstigs) eftersom hon ansåg den vara mer genomarbetad.

Under budgetdebatten gjorde våra kamrater lysande insatser där Petter Bykvist bland annat visade på hur Vänsterpartiets inflytande visade sig genom tydliga satsningar på t.ex. att öppna upp badhuset för allmänheten och öka tillgängligheten till biblioteken genom s.k. mer-öppet, ett system som redan införts i flera kommuner och med gott resultat.

Ulrika Jonsäll gjorde Ola Wigg (S) svarslös när hon frågade varför någon skulle rösta på deras budget. De lovar att behålla allt som det är, men ska samtidigt spara. Det går inte ihop på sista raden och är därför inte trovärdigt.

Ärendet om driftbidrag för trygghetsboende blev återremitterat efter att Tor Tolander (M) gjort en briljant presentation där han förklarade, mycket pedagogiskt, varför driftsbidraget – i dess nuvarande form – var en dålig idé. Det är tyvärr inte förvånande att den politiska ledningen släpper upp förslag som inte är genomarbetade. Snarare är det mer regel än undantag.

Alla valärenden bordlades eftersom avhoppet från socialdemokraterna gjorde att maktförhållandena ändrades och mandatfördelningen i nämnderna måste räknas om.

Efter en lång ajournering enades fullmäktige om att bordlägga frågorna till ett extrainsatt fullmäktige precis innan jul.

Sammanfattningsvis kan man säga att fullmäktige lyckades besluta om en budget – S och C fick med knapp majoritet igenom sin tjänstemannabudget – men vi vet fortfarande inte vilka som ska leda kommunen.

Det blir mer och mer uppenbart att Nordanstig behöver en ny ledning.

För vår egen del så innebär valresultatet att vi har fått fler platser, inte bara i fullmäktige, utan även i kommunstyrelsen och i bl.a. byggnadsnämnden och revisionen. Kul!

Dock kommer de inte att väljas in förrän på det extrainsatta fullmäktigemötet innan jul.

Vi kommer antagligen få två presidieplatser vilket vi är väldigt glada över. I kommunfullmäktige har Petra Modée redan tagit plats som 2:e vice ordförande och den 20 december väljs Ulrika Jonsäll till 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

Övriga val som vi känner till idag (i och med att majoritetsläget är osäkert så kan det förändras):
Kommunstyrelsen: Ulrika Jonsäll, ledamot, Petter Bykvist, ersättare och Per Dahlström, ersättare.

Byggnadsnämnden: Kristoffer Norberg, ersättare.

Revisionen: Katarina Lennare.

Valnämnden: Petra Modée, ledamot.

Demokratiberedningen: Petter Bykvist, ledamot och Göran Thybäck, ersättare. Petra Modée är också med i demokratiberedningen som 2:e vice ordförande i kommunfullmäktige.

Vi ska också välja ledamöter  till den tillfälliga miljöberedningen, de kommunala bolagen  och nämndemän, men det är val som alla sker i vår.

I kommunfullmäktige sitter Petra Modée, Ulrika Jonsäll och Petter Bykvist som ledamöter samt Göran Thybäck och Anette Nilsson som ersättare.

Dela den här sidan

Kopiera länk