artikel

Gratis länskort till ungdomar 12-18 år

I en gemensam insändare berättar vänsterpartister i hela länet stolt om sommarlovskortet som börjar gälla idag (den 16 juni):

Alla ungdomar kommer i sommar att få ett sommarlovskort som ger fria resor med kollektivtrafiken. Det går att resa i hela länet, alla tio kommunerna, på ett kort! skriver företrädare för Vänsterpartiet i länet.
På statlig nivå har Vänsterpartiet i budgetförhandlingar med regeringen fått igenom 350 miljoner kronor så att alla ungdomar som slutat sjätte klass och upp till dem som gått ut andra året på gymnasiet ska få ett sommarlovskort till kollektivtrafiken.Några av kommunerna i regionen har redan idag olika slags rabatterade ungdomskort, men nu blir det alltså möjligt för alla länets ungdomar i åldersspannet 12–18 år att resa över hela länet under sommaren.

Vi ser några stora fördelar med kortet. Sommarlovskortet ges till alla. Det ger ett jämlikt samhälle när vi inte gör skillnad på dem som har föräldrar som har råd och dem som inte har det. Vi vet också att de flesta unga värnar om miljön och de vet att ett ekologiskt hållbart samhälle bygger vi bland annat genom att resa kollektivt. Den som börjat resa kollektivt som ung kommer i högre utsträckning att fortsätta göra det även senare i livet. Kortet ger större möjligheter att ta sig till ett sommarjobb, utan att resekostnaderna äter upp en del av lönen.

Regeringens reform gäller för skolungdomar, men vi har i Region Gävleborg valt att inkludera alla ungdomar i åldersspannet 12–18 år vilket innebär att även asylsökande och de som inte går på gymnasiet får tillgång till sommarlovskortet.

Så ungdomar: Vart åker ni i sommar när tåget och bussen blir gratis? Tar ni tåget till Söderhamn eller Hudiksvall för att bada, går på bio i Gävle, hälsar på en kompis i Nordanstig, Ovanåker eller Ockelbo, träffar mormor i Sandviken eller Hofors, kusinen i Bollnäs eller tar bussen till sommarjobbet på kaféet i Ljusdal?

Ulla Andersson (V)
ekonomisk-politisk talesperson och förhandlare

Petra Modée (V)
ledamot Hållbarhetsnämnden, Region Gävleborg

Charliene Kiffer Goude (V)
kommunalråd, Hudiksvalls kommun

Gin Akgul Hajo (V)
oppositionsråd, Gävle kommun

Jonna Källström Böresson (V)
kommunstyrelseledamot, Söderhamns kommun

Lillemor Mauritzdotter-Nylén (V)
oppositionsråd, Sandvikens kommun

Maria Mörk (V)
gruppledare, Bollnäs kommun

Martin Sund Svensson, (V)
ordförande, Ockelbos partiförening

Ulrika Jonsäll (V)
kommunstyrelseledamot, Nordanstigs kommun

Yvonne Oscarsson (V)
omsorgsnämndens ordförande, Ljusdals kommun

Susan K Persson (V)
ordförande, Ovanåkers partiförening

Xamuel Gonzales (V)
vice ordförande Kommunstyrelsen, Hofors kommun

 

 

Dela den här sidan

Kopiera länk