Lokalt

Plus och minus på KF 4/5

jonasskonsmon
Jonas Sjöstedt på praktik i Skönsmons hemtjänst.

På senaste kommunfullmäktige hade vi flera viktiga frågor som skulle avhandlas. Miljöbokslutet debatterades av oss. Vänsterpartiets två motioner fick bifall respektive återremiss. Det var en lång dag, men vi är nöjda.

Årsredovisningarna gick ändå relativt snabbt. Självklart påpekade vi i oppositionen vissa svagheter, men gjort är gjort …

Mer diskussion blev det kring miljöbokslutet. Naturligtvis var det Vänsterpartiet som tog strid för att vi behöver ambitiösa mål som kan brytas ner i mätbara nyckeltal – och att de redovisas! Idag är kommunens miljö- och klimatarbete ett misch-masch utan vare sig struktur eller någon strategisk tanke.

Moderaterna hade skickat in en interpellation apropå besparingskravet som majoriteten väljer att skjuta framför sig. Vänsterpartiet slöt upp bakom oppositionens tack och adjö. Från och med nu kommer vi inte att driva besparingskravet – det är trots allt majoriteten som förväntas leda kommunen! Vi kommer däremot vara aktiva som oppositionsparti och lämna in motioner, skriva interpellationer och i övrigt arbeta för Nordanstigs bästa.

I slutet av dagordningen fanns ett antal motioner, bland dem två från oss. Den ena handlade om underhållsstödet och förslaget handlar helt enkelt om regeringens förslag till höjning av underhållsstödet. Förslaget var att kommunen INTE ska räkna in det i försörjningsstödsnormen, detta för att även ensamstående med barn, som går på försörjningsstöd ska få del av höjningen.

Detta verkade vara en för komplicerad fråga för fullmäktige att hantera. Efter mitt förklarande inlägg, reste sig Åke Bertils, ordförande i omsorgsutskottet, upp och tyckte att det lät bra, men eftersom tjänsteutlåtandet inte innehöll någon analys eller drog några som helst slutsatser vad det skulle innebära för kommunen, så yrkade han återremiss. Så nu är den på väg tillbaka till kommunstyrelsen för ett tydligare svar. Hoppas att vi får det innan den 1 september, för då ska underhållsstödet höjas. Förutsatt att Alliansen håller sig till Decemberöverenskommelsen, vill säga.

Min andra motion handlade om att ge personalen mer makt – självstyrande grupper – och där hade jag inga som helst illusioner om att den skulle gå igenom eftersom kommunstyrelsen förslagit avslag. Men, döm om min förvåning, när först Sara Faxby-Bjerner (MP) går upp och meddelar att hon sett hur bra de verkar arbeta i Skönsmon – där personalen styr arbetet själva – och att hon därför yrkar bifall till motionen!

Därpå går även Erik Sundberg (S) upp och meddelar lakoniskt att han minsann har folk omkring sig som jobbar i hemtjänsten så därför yrkar han bifall till motionen. Därpå röstar hela S-bänken (tror jag) för motionen. Den kvällen somnade jag nöjt!

Det går att göra skillnad även i opposition. Vänsterpartiet kommer fortsätta med det.

Dela den här sidan

Kopiera länk