Allmänt

Loppis på Bergsjödagen 2 augusti

För vår del börjar valrörelsen med Bergsjödagen. Då kommer vi stå vid vårt tält och berätta om vår politik. Har du några frågor så är du välkommen förbi. Vi berättar vad vi vill göra i Nordanstig, Gävleborg och Sverige.

ulla-långgrön
Ulla Andersson, riksdagsledamot för Vänsterpartiet från Gävleborg.

Ulla Andersson, från riksdagen, kommer också att vara med. Hon är en hejare på ekonomi och alla är välkomna att ställa alla möjliga och omöjliga frågor. Vi lovar att hon ska försöka svara på så många som möjligt.

Vi kommer inte bara prata politik. Vi kommer GÖRA politik. Hur gör man politik undrar du kanske. Jo, vi tänker inte snacka så mycket utan visa vad vi vill.

Bi på blomma.
Foto: Linus Bergström

Vi kommer därför anordna en loppis i vårt tält. Där kan du köpa allt från begagnade böcker och hästsaker, till nybakade bullar och nyslungad honung. Vi har solidariska priser på allt! Överskottet ska gå till det ockuperade folket i Gaza.

Hur är det politik? Genom att återanvända saker som vi inte behöver själva – ge bort eller sälja till andra – bidrar vi till en minskad konsumtion av nyproducerade varor och därmed minskar vi vår klimatpåverkan. Vi tycker också att det är viktigt att samverka med varandra. Det gör vi när vi lånar ut en utläst bok till någon annan som vi tror kan vara intresserade att läsa den. Eller låta urväxta barnkläder användas av någon annan, som bättre behöver dem, istället för att de ska ligga i en låda.

Det är politik att handla lokalproducerat. Framförallt är det viktigt att vi handlar lokalproducerad honung eftersom bina står för en  ekosystemtjänst som är viktig för vår livsmedelsproduktion. Bidöden, som märks över hela jorden, påverkar t.ex. mängden frukt och bär i vår närhet, men även på längre sikt andra livsmedel. Forskning visar att ca 75 % av alla livsmedel är beroende av pollinering från bin.

Foto: Hugo Lindkvist och Wikimedia Commons
Foto: Hugo Lindkvist och Wikimedia Commons

Det är absolut politik att ta ställning för ett ockuperat folk och mot illegala ockupanter. Genom att samla in pengar gör vi det möjligt för dem att överleva trots att Israel konsekvent förstör deras olivodlingar, skär av deras vägar till beten och håller dem instängda utan möjlighet till försörjning, sjukhusvård eller mänskliga rättigheter.

 

Dela den här sidan

Kopiera länk