Kulturen

Carmen – en lång historia

Ja, det här med Carmen blev en långdragen historia som Stig Eng till slut ”vann”. De som förlorade var alla de föreningar som söker bidrag från kommunstyrelsens utvecklingsmedel. Nu fattas där 150 000 kr eftersom man har skänkt dem till ett operaprojekt.

Ja, men ett operaprojekt låter väl som ett behjärtansvärt projekt. Absolut säger jag. Pengarna tas dock ur kommunstyrelsens utvecklingsmedel och ska därmed uppfylla de kriterier som finns. Vid det första beslutet – då kommunstyrelsen sa ja till föreställningen i Hassela – så sas det att detta var ett projekt som ”långsiktigt stärker Nordanstig som varumärke”. Ett påstående som jag förgäves försökt få fram underlag för. Jag menar att man inte bara kan påstå en sådan sak utan att klart kunna visa på HUR föreställningen stärker Nordanstig som varumärke.

Sanningen är att ingen kan svara på den frågan eftersom ingen vet hur Nordanstig som varumärke ser ut. Det är bara något som sägs. Det låter proffsigt att vara en kommun med ett eget ”varumärke”. Som de stora grabbarna … Det här är en allvarlig brist eftersom det lämnar fältet öppet för allehanda mer eller mindre seriösa projekt att få pengar. Allt för att de ska ”stärka Nordanstig som varumärke”. Något som ingen någonsin kommer att kunna vare sig bevisa eller motbevisa.

Så alla ni som söker pengar – det gäller bara att övertyga något av kommunalråden om att ni har ett kulturprojekt som ”stärker Nordanstig som varumärke” så är det fritt fram att få pengar.

Och – för att det inte ska bli några missförstånd – jag har inget emot Carmen eller opera. Jag tvivlar bara på att det bygger Nordanstig som varumärke. Inte heller har jag något emot att personalen får se operaföreställningen – jag tycker bara att det borde finnas pengar varje år i en personalpott – som de själva ska kunna bestämma lite över. Alla gillar ju inte opera.

Så, jag är ledsen alla ni som har kluriga ungdomsprojekt eller sysslar med byutveckling av något slag – nu finns det 150 000 kr mindre att dela på för det här året.

Petra Modée
ledamot i kommunstyrelsen

Dela den här sidan

Kopiera länk