Carmen – en lång historia

Ja, det här med Carmen blev en långdragen historia som Stig Eng till slut ”vann”. De som förlorade var alla de föreningar som söker bidrag från kommunstyrelsens utvecklingsmedel. Nu fattas där 150 000 kr eftersom man har skänkt dem till ett operaprojekt.

Ja, men ett operaprojekt låter väl som ett behjärtansvärt projekt. Absolut säger jag. Pengarna tas dock ur kommunstyrelsens utvecklingsmedel och ska därmed uppfylla de kriterier som finns. Vid det första beslutet – då kommunstyrelsen sa ja till föreställningen i Hassela – så sas det att detta var ett projekt som ”långsiktigt stärker Nordanstig som varumärke”. Ett påstående som jag förgäves försökt få fram underlag för. Jag menar att man inte bara kan påstå en sådan sak utan att klart kunna visa på HUR föreställningen stärker Nordanstig som varumärke.

Sanningen är att ingen kan svara på den frågan eftersom ingen vet hur Nordanstig som varumärke ser ut. Det är bara något som sägs. Det låter proffsigt att vara en kommun med ett eget ”varumärke”. Som de stora grabbarna … Det här är en allvarlig brist eftersom det lämnar fältet öppet för allehanda mer eller mindre seriösa projekt att få pengar. Allt för att de ska ”stärka Nordanstig som varumärke”. Något som ingen någonsin kommer att kunna vare sig bevisa eller motbevisa.

Så alla ni som söker pengar – det gäller bara att övertyga något av kommunalråden om att ni har ett kulturprojekt som ”stärker Nordanstig som varumärke” så är det fritt fram att få pengar.

Och – för att det inte ska bli några missförstånd – jag har inget emot Carmen eller opera. Jag tvivlar bara på att det bygger Nordanstig som varumärke. Inte heller har jag något emot att personalen får se operaföreställningen – jag tycker bara att det borde finnas pengar varje år i en personalpott – som de själva ska kunna bestämma lite över. Alla gillar ju inte opera.

Så, jag är ledsen alla ni som har kluriga ungdomsprojekt eller sysslar med byutveckling av något slag – nu finns det 150 000 kr mindre att dela på för det här året.

Petra Modée
ledamot i kommunstyrelsen

Du gillar kanske också...

3 svar

 1. Kenneth Söderlund skriver:

  I år blir det 75000 kr mindre att dela på då det blir någon spektakulär luciajippo i Jättendal. Det ska tydligen saluföra Nordanstig och stärka ett företags varumärke? Det följer vision också 2020 eftersom det förverkligar livsdrömmar … iaf för några.

  Antar att V är konsekventa här och även kämpar mot detta!

  Ser fram mot Petra svar här. Om hon stödjer det här projektet så vill jag att ho förklarar den stora skillnaden mellan ”Centerns jippo” och det här företagets jippo

  • nordanstig skriver:

   För det första ber jag om ursäkt för att du fått vänta på svar, men här kommer det.
   Ja, i år har kommunstyrelsen beslutat att bidra med 75 000 kr till det arrangemang som heter Midvinterglöd. Jag blev mycket imponerad av den dragning som Petra Shara Stoor gjorde för kommunstyrelsen. Om Midvinterglöd blir hälften av vad Petra Shara målat upp så blir det en fantastisk föreställning som kommer ge internationell genklang. Till skillnad från Carmen – som är en relativt välkänd opera – så är det här konceptet något helt nytt. Något unikt som verkligen kan sätta Nordanstig på kartan. Inte åker någon till Älvstagården för att lyssna på Carmen, men det är väl roligt för nordanstigsborna, förstås. Midvinterglöd har potential att locka hit folk från både när och fjärran. Samt förstås oss som bor här.
   Jag hoppas att det här ska bli en succé som kan återkomma som en årlig tradition.
   Så, ja, jag anser mig vara konsekvent när jag röstade för detta i kommunstyrelsen! Hoppas att du fått den förklaring som du efterfrågade.
   Hälsningar, Petra

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: