Allmänt

Insändare om skolfrågan i HT 15/5

(svar på Stefan Haglunds osakliga och oförskämda påhopp på mig efter min insändare om Ulf Löfgren (S) som röstade för 7-9 skola på 2 platser i KS)

Jag måste få tacka Stefan Haglund (HT 8/5). Varje dag man får en folkpartist att så fullständigt göra bort sig offentligt är en dag med guldkant! Undrar om Ulf Löfgren uppskattar ditt sätt att försvara hans beslut?

Det stämmer att jag är ersättare i UK-nämnden, men jag deltar i varenda möte och får titt som tätt träda in som ordinarie vid andra ledamöters frånvaro. Alltså har även jag del av ansvaret för ungdomarnas utbildning och framtid. Att jag avser att avgå ur nämnden om KF röstar för två högstadier var inget hot, utan ren information.

Nämnden, vilken du avfärdar som imbeciller, var tänkt att genom att skaffa sig sakkunskap i frågorna bereda underlag för rätt beslut i KF, men om dess råd hela tiden förbigås har den förlorat sin funktion. Som inflytting utan barn saknar jag personliga intressen i skolfrågan och är fri från gammalt bytänkande och nepotism. Jag avskyr prestige, försöker se helt förnuftsmässigt på varje fråga och erkänner gärna att jag har fel om jag blir överbevisad. Som mångårig motståndare till centralisering och urbanisering skulle jag inget hellre vilja än att vi kunde ha en högstadieskola i varje större by, men nu måste vi bita i det sura äpplet och inse att det det finns för få elever för att  kunna bedriva en bra utbildning på mer än ett ställe.

Låt oss lägga allt annat åt sidan och endast fokusera på ungdomarnas bästa! Vi har brist på pedagogiska resurser och kan inte slösa bort deras tid på att fara fram och tillbaka på vägarna. Lärarnas tankar har inte fått komma fram, men jag vet att de är övertygade att alternerandet skulle resultera i sämre undervisning genom att trasa sönder deras arbetsdagar och få dem att förlora sin känsla av tillhörighet. Det är en extremt obekväm sanning eftersom ämnet är infekterat av gamla vallöften, lokalpatriotism och prestige. Hur förklarar man annars att 10-15 minuters längre restid till och från skolan för en handfull tonåringar skapar sådana upprörda känslor bland vissa?

Som rakryggad politiker måste man dock orka stå upp för den lösning som ser till elevernas bästa och göra allt för att försöka sprida förståelse för den i stället för att ge efter för ilskna grannar. Det är jobbigt just nu, men min förhoppning är dock att den omställning vi står inför kommer att innebära en återbefolkning av landsbygden som åter kommer att sjuda av liv och ha en F-9-skola i nästan varenda by!

Jörgen Myhrman (V)

Dela den här sidan

Kopiera länk