Arbetsmarknaden

Omställning av samhället

Jan Forsmark, projektledare för Omställning Sverige
Jan Forsmark, projektledare för Omställning Sverige

Jan Forsmark, föreläste i Hudiksvall om vad nätverket Omställning Sverige sysslar med. Det handlar om att ställa om samhället så att det blir mer energisnålt och uthålligt. För att vi i framtiden ska ha – en framtid.

Jan Forsmark, projektledare för Omställning Sverige, var i tisdags i Hudiksvall och föreläste. Han var inbjuden av JAK:s lokalgrupp för att berätta om hur den globala folkrörelsen arbetar. Genom att inspirera varandra så har vi nu i Sverige över 540 medlemmar och 20 lokalgrupper, som arbetar med dessa viktiga frågor. Det globala nätverket; Transition Towns, finns i 14 länder och har totalt 170 lokalgrupper.

Peak Oil – eller som det heter på svenska: oljetoppen, är något som forskarna nu verkar ense om redan har hänt. Det innebär i korthet att oljan inom en snar framtid kommer att ta slut. Redan idag så konsumerar vi mer olja än vad som hittas. Och ju fler som, med en högre levnadsstandard, får möjlighet att köpa bil och konsumera olja på annat sätt, desto snabbare når vi slutet. Det vettigaste vi kan göra är att försöka förbereda oss själva och samhället på ett fortsatt liv efter oljans slut.

Hur ska då det gå till? Tja, Forsmark menar att vi måste inrikta oss på att handla mer lokalt odlade grönsaker. Vi måste också börja tänka i andra banor när det gäller vad som kommer att efterfrågas. Andrahands-marknaden för bensin/dieseldrivna bilar kommer att försvinna. Ingen vill ha en bil som det inte finns bränsle till. Samma sak med etanolen. I ett framtida jordbruk, utan fossila bränslen kommer man att vara tvungen att klara sig utan konstgödning, vilket får till följd att alla jordbruksmark måste användas för odling av mat. Att odla bränsle på sådana områden är lyx.

Att bo på landsbydgen är både en fördel och nackdel. Nackdelen är självklart transporterna. Hur ska vi kunna transportera oss till och från våra arbeten när det inte finns bränslen? Tja, kanske finns lösningen bland några nya uppfinningar, eller kanske i någon gammal? Gengasbilen kanske får ett uppsving. Åtminstone finns det de som tror det, och här har vi ju gott om ved och pellets, så det ska ju inte vara något problem. Fördelen är att de allra flesta har möjlighet att odla, eller har en granne som kan odla. Vi får nog vänja oss av med färska gurkor från Holland, mitt i vintern, och nöja oss med lagringståliga grönsaker som kålrot och potatis. Eller varför inte ta och damma av den hederliga gamla konserveringsgrytan och göra hemmagjord ratatouille?

Intresset för föredraget var stort. Där var folk både från Hudiksvall och Nordanstig, såväl som från Söderhamn och Sundsvall. Vi får se om det bildas några lokalgrupper. Intressant var också att höra om den vision som Sundsvalls kommun har om ett fossilfritt samhälle. Det och mycket annat fick man veta under fikat som serverades efteråt.

Mer information om nätverket hittar du på: www.transitionsweden.se

Dela den här sidan

Kopiera länk