Allmänt

Landsbygden behöver Apoteken

Återigen har den moderatledda regeringen kommit med ett förslag som på sikt riskerar att utarma landsbygden.

Det är billigt att handla på Apoteket i Sverige jämfört med andra länder som har privata apotek. Den svenska apoteksmodellen är en succéhistoria där priserna kan hållas nere samtidigt som vi har en väl fungerande distribution och tillgänglighet i hela landet. Nu riskeras det här att slås sönder helt.

Regeringens förslag att avskaffa apotekets monopol på försäljning av läkemedel kommer att innebära sämre service och högre priser, särskilt för oss på landsbygden.

De mest lönsamma delarna av apoteket kommer snabbt att köpas upp av stora kedjor medan det allmänna lämnas kvar med de olönsamma delarna. Så blev det i Norge där man genomfört en liknande process nyligen. Där är det ett par stora kedjor som dominerar marknaden och priserna har stigit.

Regeringen Reinfeldt vill att staten enbart ska garantera distribution av läkemedel i inledningsskedet. Det betyder att tillgängligheten på landsbygden blir sämre och att måste åka längre för att hämta ut våra recept. Med sämre tillgänglighet kommer även priserna att stiga. Landsbygden kommer att drabbas hårt. Apoteket spelar en livsavgörande roll för många människor. Därför bör vi behålla apoteksmonopolet.

Petra Modée

Dela den här sidan

Kopiera länk